Garden for waterside house, Hampshire

A few details

The house, designed by Niall McLaughlin Architects, has staggered elevations facing views of river, lake, meadow and enclosing woodland. Terraces, walls, lawns and hedges formed the bones for gardens, however the house lacked garden character, planting to match its scale and a connection to the broader landscape.

A concept evolved to enrich the garden experience with places to pause or sit within a series of spaces each with varying character set within a coherent framework. The first phase tackled the south aspect between the house, its leat stream and river frontage, with an oak decked sitting area in a long border wrapping around the walls. Works progressed to the west and north side of the house, making a gravel-surfaced ‘dry’ garden and woodland edge borders. A more structured space has been created close to the house furnished with bespoke benches, plant support columns and raised beds.

The photos show the transformation over the first year – more to follow!

Client:Private client, Hampshire
Date:June 18, 2020

Speak to the Studios: 01285 752722 / Email the Studios: office@ibbotsonstudios.com